Marc Chagall Sastamalassa
kesällä 2021

Maailmankuulu taidemaalari ja graafikko Marc Chagall on yksi rakastetuimmista taiteilijoista. Hän on tullut tunnetuksi lumoavista ja mielikuvituksellisista aiheistaan. Hän oli tarkkailija, joka kertoi tarinoita ja muistoja lapsuudestaan teostensa kautta. Teokset ovat värikylläisiä ja runsaita yksityiskohtineen ja symboleineen. Teosten värimaailma on huumaava: jokainen litografi on vedostettu 20–25 erillisellä värillä.


”I have always painted pictures where human love floods my colors.”

-Marc ChagallMarc Chagall syntyi 1887 Vitebskissä Venäjällä, mutta eli suurimman osan elämästään Ranskassa. Vuonna 1941 hän pakeni toisen maailmansodan juutalaisvainoja Yhdysvaltoihin, mutta muutti takaisin Eurooppaan, Ranskan Provenceen, sodan päätyttyä. Chagall kuoli 97-vuotiaana 1985 Ranskassa lähellä Nizzaa.


Sastamalan Kivinavetan näyttelyn on kuratoinut sveitsiläinen kustantaja ja taiteen asiantuntija Patrick Cramer. Hän on myös kirjoittanut näyttelyn katalogin tekstin Marc Chagallista ihmisenä ja hänen motiiveista taiteilijana. Patrick Cramerilla on ollut ilo tuntea Chagall henkilökohtaisesti ja tehdä hänen kanssaan töitä.Henry Moore Sastamalan Kivinavetassa 30.5.–18.8.2019

Näyttely tarjosi upean läpileikkauksen Mooren grafiikasta aivan hänen taiteilijauransa alusta viimeisiin elinvuosiin asti. Esillä oli hänen tuotannon ensimmäiset grafiikanvedokset sekä teoksia tunnetuista Sheep ja Elephant Skull DeLuxe -sarjoista.


Näyttelyssä oli esillä myös Mooren viisi veistosta.